Według tej tabelki wynagrodzenie między 2004r. a 2012r. wynosi 900zł netto więc też mało kto tyle dostał.
Czym usuwać żywicę i inne paskudztwa lecące z drzew...?
Zwiń
X
-
Czym usuwać żywicę i inne paskudztwa lecące z drzew...?
Moi mili....
od czasu do czasu parkuję auto pod drzewami z których to ową wiosenną porą spadają na auto żółte płatki kwiatów z drzew i żywice pozostawiając na lakierze niemiłe żółte klejące ślady.
Może ma ktoś patent czym lub jak te plamy bezpiecznie i skutecznie usuwać :?:
(Nie ukrywam, że te plamy człowieka do furii czasami doprowadzają)
AdamByła Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD
Był Rapid 1.4 TDI-CR
Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V
-
-
Adam-Ski, http://allegro.pl/glinka-do-lakieru-...168828449.html ta glinka usuwa bez problemu i bardzo szybko smołę i całą resztę starych przyschniętych zanieczyszczeń. Używałem kilka, ale najlepsza do tej pory była jaką miałem.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Adam-Skiniemiłe żółte klejące ślady
Zamieszczone przez AdamBglinka usuwa bez problemu i bardzo szybko smołę i całą resztę starych przyschniętych zanieczyszczeń
Natomiast jak jest zaschnięta żywica sosnowa/świerkowa to czasem trzeba użyć rozpuszczalnika bo glinka owszem fajnie wygładziła powierzchnie i nic po zatym.
Komentarz
-
-
gusiak11,Natomiast jak jest zaschnięta żywica sosnowa/świerkowa to czasem trzeba użyć rozpuszczalnika bo glinka owszem fajnie wygładziła powierzchnie i nic po zatym.
Rozpuszczalnik to już ostateczność, bo może zrobić szkody na lakierze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutoAdamB, - lepsza od glinki Meguiars'a :shock: ? , czy stosowanie glinki w jakiś sposób rysuje lakier ? bo nie wiemops:
Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Wszystkim ogromne dzięki
Zgadza się glinka jest OK, już to sprawdzałem... ale potem mycia auta, woskowanie etc.
czy może ktoś używał coś co można zastosować "z miejsca" by "zneutralizować" ten okropny ślad by nie kuł po oczach?
Zdarza się, że nie mam aż tyle czasu by od razu poświecić autu na tę całą ceremonię mycia.... przyschnięte ślady np. po żywicy nie są łatwe nawet glinką do usunięcia...Była Octavia II (Combi) 1.9 TDI PD
Był Rapid 1.4 TDI-CR
Poprzednio także Fabia II Combi 1,4 16V
Komentarz
-
-
Z tego co kiedyś używałem to jest taki środek detailingowy do usuwania takich rzeczy co się nazywa Tar-X. Niedawno tym usuwałem żywicę po topoli.Pozdrawiam,
Bomber
-
-
Żeby nie glinkować to różnego rodzaju środki do usuwania smoły, robali i żywic, np:
- Nielsen Tar & Glue Remover
- Meguiars Gold Class Bug 'n Tar Remover
- Shiny Garage Orange Tar&Glue Remover
Ale niestety one są na tyle silne, że zawsze usuwają też wosk z lakieru.
Meg's tutaj akurat jest taki średni. Najlepiej chyba na robale się sprawdza, a czegoś w podobnie smoły, asfaltu lub jakiejś dziwnej farby nie chciał ruszyć. No i trzeba bardzo szybko wycierać bo potrafi zostawiać plamy na czarnych plastikach i później jest mega problem, żeby się ich pozbyć - niczym nie chcą zejść.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmyjni samoobsługowej z turbo odpryskiem
Jak już pisałem wcześniej jak i pisał Puchacz, dobrym rozwiązaniem jest Tar&Glue potem aktywna piana gąbka dwa wiadra i auto będzie czyste.
Jak się jeszcze poświęci jedną sobotę na porządne mycie z glinkowaniem to potem jest dużo łatwiej utrzymywać dobry stan lakieru
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Puchacz- Nielsen Tar & Glue Remover
- Meguiars Gold Class Bug 'n Tar Remover
- Shiny Garage Orange Tar&Glue Remover
Komentarz
-
-
Taniej, a bardzo dobry jest ten http://showcarshine.pl/990-mac-prick...staw-wosk.html w cenie nielsena mamy prawie 2l.
Komentarz
-
Komentarz